Τέλος στα Επιδόματα Ανεργίας, Τέλος και στη Δωρεάν Ιδιωτική Κατοικία;

Άποψη της Ειρήνης Τσεσμελή, Partner στη CPA.

Σύντομα το επίδομα ανεργίας θα είναι παρελθόν. Θεωρείται αδύνατον κάποιος πλέον να είναι άνεργος και να πληρώνεται, διότι είναι αποτρεπτικό στην αναζήτηση και ανεύρεση εργασίας. Έτσι, το ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ.

Αντ’ αυτού, οι άνεργοι θα υπάγονται σε θεματικές καταρτίσεις μέσα από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η δια βίου εκπαίδευση. Όποιος απολύεται ή παραιτείται, μπαίνει σε αναστολή η οποία θα έχει ημερομηνία λήξης (αναφερόμαστε εδώ και στις αναστολές δημοσίου). Οφείλει επίσης να παρακολουθεί εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη των οποίων όμως και ενώ θα είναι επίσημα άνεργος, δε θα λαμβάνει επίδομα ως οικονομική ενίσχυση.

Πώς θα λειτουργήσει; Το σχέδιο έχει ως εξής:

Ο άνεργος θα εγγράφεται στο ταμείο ανεργίας και θα επιλέγει θεματική κατάρτισης, ώστε να λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα. Όταν ο εργασιακός σύμβουλος, είτε ο ίδιος ο άνεργος βρίσκει εργασία, έχει στην πορεία δικαίωμα για μια φορά να διακόψει -για τους όποιους λόγους- τη συνεργασία με την εταιρεία που τον προσέλαβε. ΟΜΩΣ: Τη δεύτερη φορά που θα επιλέξει να διακόψει επαγγελματική συνεργασία, δε θα μπορεί να λαμβάνει πλέον επίδομα από εκπαιδευτική κατάρτιση. Η δε συνολική διάρκεια επιδότησης από κατάρτιση, θα διαρκεί μάξιμουμ ένα εξάμηνο! Ο λόγος αυτών των εξελίξεων και αλλαγών;

Σύμφωνα με πηγές μας, η αλλαγή που δρομολογείται, έγκειται στην παύση της επιδοματικής πολιτικής που η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωσh υποστήριζε και χρηματοδοτούσε ως τώρα.

Οι νέες εξελίξεις στον κλάδο των ακίνητων

Όσον αφορά στα ακίνητα, ως είναι γνωστό, αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης, ενώ από την άλλη, η αξία των ακινήτων για αγοραπωλησία, καθώς και για φορολογία, θα παύσει να υπολογίζεται στην αντικειμενική τους αξία και θα υπολογίζεται με βάση την πραγματική τους. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να μετακυλήσει και στα αγροτεμάχια, οικόπεδα κλπ, αλλά δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε ακόμη.

Σύμφωνα επίσης με τις εξαγγελίες του Υπ. Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μειωθεί. Έκθεση του ΟΟΣΑ, διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει άνοδος των τιμών ακινήτων, με τις ανοδικές τάσεις να φτάνουν περίπου στο 10% μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή: όσοι έχουν κατοικίες και ακίνητα θα είναι πλούσιοι! Αυτό για την Ελλάδα συγκεκριμένα, μεταφράζεται σε αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα αφορά τις τρέχουσες αξίες ακινήτων όπως ισχύει σήμερα, ή τις αξίες που πρόκειται να εφαρμοστούν; Διότι, ακόμη κι αν εφαρμοστεί το μέτρο μιας μείωσης του φόρου ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα αυξηθεί η συνολική αξία των κατοικιών, τότε  το ποσό που θα αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ΕΝΦΙΑ θα γίνει ασήκωτο. Αναμένεται λοιπόν μια μείωση επί των σημερινών αξιών, ή μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να αναπροσαρμοστεί; Θα εξυπηρετείται με μηνιαία καταβολή ΕΝΦΙΑ για να εξυπηρετηθεί το συνολικό ποσό που θα καταλογίζεται ανά φορολογούμενο κάτοχο ακίνητης περιουσίας;

Μένει να διαπιστώσουμε τις εξελίξεις…