«Accounting Outsourcing σημαίνει Χρόνος και Χώρος για Εταιρική Ανάπτυξη»

Η Ειρήνη Τσεσμελή, Accounting & Tax Partner στην εταιρία CPA, αναλύει τα οφέλη του Accounting Outsourcing, τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής MYDATA και πως συνδέεται σήμερα ο αυτοματισμός με την ανάπτυξη των εταιριών (συνέντευξη στο Finance Pro Magazine)!

Κα Τσεσμελή, γιατί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προσφεύγουν στο Accounting Outsourcing;

Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνονται με ταχύτητα και προσαρμοστικότητα και φυσικά εντός των πλαισίων που ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία. Το μεταβαλλόμενο αυτό περιβάλλον, αυξάνει την πολυπλοκότητα των φορολογικών και λογιστικών κανόνων, ενώ και η συχνότητα τροποποιήσεων τους είναι τρομακτικά μεγάλη! Έτσι, οι εταιρίες δεν έχουν ούτε το χρόνο, ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό για να καταγράψουν και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τα ζητήματα αυτά, εφαρμόζοντας τα σωστά πάνω στα οικονομικά στοιχεία τους. Η ανάγκη αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων από καταρτισμένο και αξιόπιστο προσωπικό, καθίσταται λοιπόν όχι απλά αναγκαία, αλλά επιτακτική! Η CPA, έχει έμπειρη ομάδα λογιστικών και φοροτεχνικών συμβούλων, οι οποίοι παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, ώστε η κάθε οντότητα να εμφανίζει τη σωστή λογιστική, φορολογική και συνολική επιχειρηματική εικόνα, ανά πάσα στιγμή.

Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής MYDATA τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει κατά τη γνώμη σας;

Στην ψηφιακή εποχή και αν θέλουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δε γίνεται να μην προχωρήσουμε στην τυποποίηση και κατηγοριοποίηση των συναλλαγών μας. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: κατάργηση των συγκεντρωτικών δηλώσεων προμηθευτών-πελατών, φορολογικών εντύπων όπως το τέλος χαρτοσήμου, γρήγορη επιστροφή φόρων και ΦΠΑ, ασφαλής παρακολούθηση και έλεγχος των εσόδων και εξόδων μιας οντότητας και βεβαίως, ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, που σημαίνει ολοκληρωμένη άποψη, σε οποιοδήποτε χρόνο, για την εικόνα της εκάστοτε εταιρείας. Τα μειονεκτήματα, θα έλεγα ότι προκύπτουν πιο πολύ από το γεγονός ότι η ίδια η ΑΑΔΕ, δεν έχει ολοκληρώσει το στάδιο τυποποίησης όλων των συναλλαγών. Στο προσεχές μέλλον μάλιστα, αναμένουμε τις διορθωτικές κινήσεις της. Όπως και να ‘χει όμως, θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσει αυτό το εγχείρημα, γι’ αυτό και με αφορμή την ερώτησή σας, συμβουλεύω τις εταιρίες να είναι πλέον πολύ προσεχτικές, αφού θα είναι εύκολες οι διασταυρώσεις και οι εφαρμογές έμμεσων τεχνικών, που όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, θα οδηγούν αυτόματα σε ελέγχους. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να πω σαν εκπρόσωπος του σχετικού τμήματος της CPA, ότι το πλαίσιο πάνω στον οποίο σταθερά εργαζόμαστε όλοι είναι: Be proactive in identifying and preventing potential problems”.   

Η CPA έχει τον αυτοματισμό ως βάση στους πυλώνες των υπηρεσιών που προσφέρει. Τι κερδίζει μια εταιρία σήμερα από τον αυτοματισμό συγκεκριμένα στις υπηρεσίες Tax and Accounting;

Τα πάντα! Με την αυτοματοποίηση χρονοβόρων εργασιών, βελτιώνεται η καθημερινότητα και η λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή η παραγωγικότητα και η κερδοφορία της στο ακριβώς επόμενο στάδιο! Μέσα από την οικονομία χρόνου και πόρων, πχ από μια καταχώρηση παραστατικών ή την ενημέρωση φορολογικών και ασφαλιστικών φορέων, μειώνεται σημαντικά ο φόρτος εργασίας, αφήνοντας χώρο για φρέσκιες ιδέες και δραστηριότητες που έχουν στρατηγικά μεγαλύτερη αξία και δίνουν διακριτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια εταιρία. Άρα, μένει πολύτιμος χρόνος και χώρος για την ίδια την ανάπτυξη της!