ΠΑΡΑΤΑΣΗ Απογραφής Εργαζομένων και Ατομικών Μεταβολών My Ergani II

ΠΑΡΑΤΑΣΗ  Απογραφής Εργαζομένων και Ατομικών Μεταβολών My Ergani II

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Tax Partner της CPA.

Όλα τα λογιστικά γραφεία της χώρας, καλούμαστε να παραδώσουμε  το έργο του Υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ εντός προθεσμίας, δηλαδή με  ημερομηνία λήξης σήμερα την 30.11.2022. Δηλαδή, το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφικής υποβολής των εργαζομένων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως σήμερα στην πλατφόρμα της Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, τα στοιχεία υπήρχαν στο Εργάνη, καθώς και στον ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά, μας ανατέθηκε το έργο της μετάβασης σε συγκεκριμένη προθεσμία μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων μας. Εδώ να ενημερώσουμε, ότι παράλληλα με το Εργάνη ΙΙ, είμαστε υποχρεωμένοι έως και το τέλος του έτους να έχουμε χαρακτηρίσει και αποστείλει το σύνολο των εξόδων για το 2021, ενώ για το 2022, θα πρέπει να συμπληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Γι΄ αυτό και ζητάμε συνεχώς αναπροσαρμογή, αναδιάταξη και ανακατεύθυνση των διαδικασιών από την ΑΑΔΕ, προκυμμένου να επιτευχθεί ο άθλος της ψηφιοποίησης.

Όμως, ενώ δεν έχει πατηθεί πουθενά παύση και εξυπηρετούνται την ίδια στιγμή όλες οι ψηφιοποιήσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από τους λογιστές, οι οποίοι υποκαθιστούν λειτουργίες που θα έπρεπε το κράτος να έχει διεκπεραιώσει για όλους μας, δίνοντας μας έτοιμα στοιχεία.  Απαιτείται σε ανελαστικά πλαίσια, με την δική μας συνδρομή να παραδώσουμε έργο που έχει αναλάβει ο εκάστοτε φορέας ή υπουργείο και τελικά δεν υλοποιεί ο ίδιος.

Μετά από αγώνα όλων μας λοιπόν και για τον απεγκλωβισμό των συνάδελφων από το άγχος,  σας ενημερώνουμε,

ότι αναμένετε σύμφωνα με έγκυρες πηγές -τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί- παράταση ολίγων ημέρων (από 5-10 ημέρες), προκειμένου να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την Απογραφή των Εργαζομένων και το Ψηφιακό Ωράριο.

Επιτέλους θα πάρουμε μια ανάσα και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας.