ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ψηφιοποίηση για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων; 

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Tax Partner στη CPA.

Όπως σταθερά δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα, οι Λογιστές πάλι χρειάζεται να ανταπεξέλθουν σε νέα καθήκοντα και πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά, σε εκείνα της απογραφής και δήλωσης ατομικού ψηφιακού ωραρίου, καθήκον με το οποίο θα έπρεπε κανονικά να είναι επιφορτισμένο το Εργάνη, αντλώντας και ετοιμάζοντας τα δεδομένα που θα βοηθούν τη συνέχιση των διαδικασιών. Δουλειές δηλαδή της Μηχανογράφησης και των εσωτερικών διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, πάλι πέφτουν στις πλάτες των Λογιστικών Γραφείων.

Σημειωτέον επιπλέον, ότι οι Λογιστές προβληματίζονται για τα ανάλογα κόστη που προκύπτουν και που οι επιχειρήσεις τις οποίες εξυπηρετούν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Από την εποχή Covid και την έναρξη της ψηφιοποίησης, μας έρχεται ομολογουμένως το ένα χτύπημα μετά το άλλο, διότι έχει τριπλασιαστεί ο όγκος στα Λογιστικά Γραφεία, έτσι ώστε να αφήνουμε τις επείγουσες εργασίες μας για να εξυπηρετήσουμε διαδικασίες που έπρεπε να έχει ετοιμάσει το ίδιο το Δημόσιο. Το Δημόσιο λοιπόν, θα έπρεπε να αναλάβει την καθολική ευθύνη και το κόστος των εν λόγω διαδικασιών, τη στιγμή μάλιστα που ήταν το κράτος που αποφάσισε να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει το σύνολο της χώρας και ενώ έχει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεσή του.

Οι δε αρμόδιοι απαντούν στον κλάδο μας, ότι μας δίνουν εργασία για να χρεώσουμε και να πάψουμε να γκρινιάζουμε. Μα δεν είναι δική μας δουλειά, είναι ξεκάθαρα δουλειά του κράτους να μεριμνήσει ανάλογα, να επιβαρυνθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του. Βέβαια και πότε το Δημόσιο ανέλαβε ευθύνες, ώστε ν’ αναλάβει τώρα?

Ας δώσουμε παρόλα αυτά, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα, μια μικρή βοήθεια στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους λογιστές πάνω στο θέμα.
1. Η απογραφή των εργαζομένων και η ατομική ψηφιοποιηση σε σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο κατά την πρώτη φορά υποβολής, θα πρέπει να γίνονται μια ημέρα μπροστά και σε κάθε περίπτωση, πριν την έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας.
2. Δεν υποβάλλεται άλλη ημέρα η απογραφή και άλλη ημέρα το ατομικό ψηφιακό ωράριο. Σε περίπτωση που έχει συμβεί, θα πρέπει να ξαναγίνει υποβολή της απογραφής και στη συνέχεια υποβολή του ατομικού ψηφιακού ωραρίου, διότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ να υπάρχει κενό διάστημα μεταξύ των δύο υποβολών.
3. Τα διαλλείματα δηλώνονται εντός του ωραρίου, ενώ για την υπερεργασία δεν απαιτείται δήλωση συμπληρωματικού ωραρίου, αφού δεν ισχύει, ούτε δήλωση υποβολής υπερεργασίας αφού έχει παύσει. Δηλώνονται μόνο οι υπερωρίες.
4. Οι εταιρείες είναι υπεύθυνες να τηρούν τα ωράρια υπερεργασιών και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων.
5. Με την έναρξη της κάρτας εργασίας -προφανώς από το 2023- η προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου, θα συμπεριλαμβάνει όλο το ωράριο το οποίο θα δηλώνεται στην ΑΠΔ.
6. Τα πρόστιμα που αφορούν το ψηφιακό ωράριο, θα τεθούν σε ισχύ με την έκδοση της ψηφιακής κάρτας των εργαζομένων και με την υπαγωγή της εταιρείας στο ειδικό λογισμικό ψηφιακού ωραρίου.

Και κλείνοντας, να θυμήσουμε ότι στη συνέχεια, έχετε την επεξεργασία της συμφωνίας εξόδων στο myDATA.