Νέα διαδικασία για το τέλος ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση

Μια σημαντική αλλαγή πλησιάζει για τις επιχειρήσεις και τα καταλύματα στην Ελλάδα με την εισαγωγή του νέου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Η απόφαση Α.1217/2023, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτής της νέας χρέωσης, από τον τρόπο υποβολής της δήλωσης μέχρι την έκδοση της απόδειξης είσπραξης.

Η νέα ρύθμιση ορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους, καθώς και τη διαδικασία επιβολής και απόδοσής του. Το τέλος αυτό θα επιβάλλεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η χρέωση θα είναι διαφορετική ανάλογα με την κατηγορία και την εποχή του έτους, με τα ποσά να κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως 10 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Η επιβολή του τέλους θα γίνεται μετά τη διαμονή του πελάτη και πριν την αναχώρησή του από το κατάλυμα.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που εμπλέκονται θα πρέπει να εκδίδουν ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης του τέλους. Αυτό το έγγραφο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, τον διαμένοντα, τις ημερομηνίες διαμονής, το συνολικό ποσό του τέλους και τον αριθμό του σχετικού παραστατικού.

Το τέλος θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσω μηνιαίων δηλώσεων, με τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους να διέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ και δεν επιβάλλεται σε περιπτώσεις δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής. Επίσης, το τέλος είναι πλήρες και δεν επιμερίζεται/διαιρείται σε περιπτώσεις ημιδιαμονής.

Η νέα αυτή ρύθμιση εισάγει μια πιο δομημένη προσέγγιση στον τομέα της φορολογίας της διαμονής. Στη CPA, παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε συνεχή υποστήριξη και ενημέρωση στους πελάτες μας, βοηθώντας τους να προσαρμοστούν επιτυχώς στις νέες απαιτήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.